

Jeoloji uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy “Arnavutköy ve Deprem” konulu seminerde Arnavutköylü vatandaşlarla bir araya geldi.
Arnavutköy Belediyesi ARKUR ile birlikte Arnavutköy halkını bilinçlendirmeye devam ederken bir yandan da alanında uzman kişileri de Arnavutköy halkıyla buluşturuyor. ARKUR tarafından gerçekleştirilen eğitim seminerinde Prof. Dr. Şükrü Ersoy konuk oldu. Deprem ve doğal afetler ile ilgili bilgilerin yanı sıra gerçekleşmesi beklenen Büyük İstanbul Depremi’nin Arnavutköy’ü nasıl etkileyeceği ve Arnavutköy’ün bu depreme dayanıklı olup olmadığı ile ilgili kıymetli bilgisini Avlu34 Kültür Merkezi’ndeki katılımcılarla paylaştı.
Programa katılan Arnavutköy Belediye Başkanı Haşim Baltacı “Artık şunu net olarak anladık ki İstanbul depremle ilgili olumsuzluk anlamında son derece dikkat edilmesi gereken en önemli lokasyonlardan bir tanesi. Ve artık şunu da biliyoruz ki bu konuda ciddi bir tedbir alınması gerekiyor. Aslında hocalarımızdan sıkça duyduğumuz onlardan dinlediğimiz deprem öldürmez, ama niteliksiz bina, önlem alınmaması öldürür. Bu konuda vatandaşın üzerine düşen görevler var. Belediyenin üzerine, bilim dünyasının üzerine düşenler var. El birliği ile tedbirlerimizi alacağız. Ve vatandaşımızın can ve mal emniyetini temin edecek en önemli alana yatırım yapmak zorundayız. Bugün özellikle öğrencilerimize ve salonda bulunan dinleyicilerimize bunları anlatmaya çalışacağız. Hocamızı dinleyeceğiz. Yani bu konudaki toplumsal bilincin gelişmesi için hep birlikte el birliği ile elimizden geleni yapacağız. Allah milletimizi ve tüm dünyayı böyle afetlerden korusun.” dedi.
Arnavutköy Kaymakamı Sayın Ahmet Odabaşı ise şu sözleri dile getirdi. “Bugün belediyemizin düzenlemiş olduğu ‘Deprem-Tsunami Tehlikesi ve Arnavutköy İlçesinde Deprem ve Zemin Durumu’ konulu konferansı çok kıymetli hocamızdan dinlemek üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız. Deprem gerçeği yeryüzü var olduğundan beri hem yeryüzünün hem de içinde bulunduğumuz sismik kuşaklardan dolayı ne yazık ki Türkiye’nin bir gerçeği. Depremle nasıl mücadele edilir? Deprem olduktan sonra ne yapılması lazım? Bunları kamu kurumları olarak bizlerin, vatandaşlar olarak sizlerin çok iyi bir şekilde bilmesi lazım. Depremle ilgili yapılacak en etkili şekilde mücadelenin elbette ki depreme dayanıklı yapıların yapılması ile ancak uygulanabilir. Çünkü biliyoruz ki istediğimiz zaman 9 şiddetindeki depreme dayanıklı yapılar yapabiliyoruz.”
Deprem, sel, heyelan gibi olayları afet değil tehlike olarak niteleyen Profesör Dr. Şükrü Ersoy seminerde şu noktalara dikkat çekti. “Depremler önlenemez. Fakat zararları azaltılabilir doğal kaynaklı tehlikelerdir. Dünyada her yıl milyonlarca deprem oluyor. Bunlardan 500 bini ölçülebilir. 100 bini hissedilebilir ve 100’ü de zarar verebilir. Türkiye’de ise her yıl 24 bin kadar deprem oluyor. Marmara Denizi geçmişinde yıkıcı depremler bulunan bir deprem bölgesidir. Arnavutköy ilçe sınırları içinde zemini güneyden kuzeye değişmektedir. Güneyde nispeten daha sağlam zeminler yer alır. Ayrıca yapının altındaki zemin önemlidir ama yapının projesi, yapım teknikleri, kullanılan malzeme de depremlere karşı sınav verecektir.”
Ersoy korona virüsü ile ilgili sorunla ilgili ise “Türkiye’nin en büyük projesi deprem projesidir. Çünkü deprem İstanbul gibi, Marmara bölgesinde bütün yatırım inisiyatiflerini ortadan kaldırabilecek bir tehlikedir. Bunu bertaraf etmenin yolu da planlı bir şekilde hazırlık yapmaktır. O bakımdan bana göre her şeyin önünde deprem vardır. Korana virüsü çok yakında belki önüne geçilebilir. Ama deprem sizi beklemeyebilir.” dedi.
Seminerden sonra Arnavutköy Belediye Başkanı Haşim Baltacı, Arnavutköy Kaymakamı Ahmet Odabaşı birlikte “Arnavutköy ve Deprem” isimli sergiyi gezdiler.
Mustafa Candaroğlu, 5 Aralık 1984 tarihinde İstanbul Arnavutköy'de doğdu. İlköğrenimini 1996 yılında Boğazköy İlkokulu'nda tamamladıktan sonra, 1999'da Asfa Ortaokulu'ndan ve 2002'de Sultan Fatih Anadolu Lisesi'nden mezun oldu. Lisans eğitimini 2008 yılında Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde İç Mimarlık alanında tamamladı.
Askerlik hizmetini Kayseri Bölge Jandarma Komutanlığı'nda tamamladıktan sonra, Yüksek Lisans eğitimini İbni Haldun Üniversitesi Eğitim Kurumları İşletmeciliği dalında tamamladı.
Sosyal sorumluluk projelerinde etkin bir rol üstlenen Candaroğlu, çeşitli sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak görev aldı. Arnavutköy Kastamonulular Dernek Başkan Yardımcılığı, Arnavutköy Spor Kulübü ve Arnavutköy Beşiktaşlılar Derneği Yönetim Kurullarında yer aldı.
Siyasete olan ilgisi genç yaşlarında başlayan Candaroğlu, 2004 yılında Kıbrıs ÜNİAK Yönetim Kurulu'nda görev aldı. 2008 yılında Arnavutköy Belde Gençlik Kollarında siyasete aktif olarak giriş yaptı.
Arnavutköy'ün ilçe statüsü kazanmasıyla birlikte, İlçe Kongrelerinde sırasıyla Ana Kademe İlçe Yedek Yönetim Kurulu Üyeliği (2009), Ana Kademe İlçe Yönetim Kurulu Üyeliği (2011), AR-GE ve Yerel Yönetimlerden sorumlu İlçe Başkan Yardımcılığı (2013) gibi görevlerde bulundu. 2018 ve 2020 yıllarında yapılan kongrelerde İlçe Başkanı seçilen Candaroğlu, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri için AK Parti’den Arnavutköy Belediye Başkan Adayı olarak gösterildi.
Arnavutköy'de doğup büyüyen Mustafa Candaroğlu iş hayatında uzun süre aile şirketinde İç Mimar olarak görev aldıktan sonra, 2019 yılında kurucusu olduğu bir eğitim kurumunun Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı. Evli ve 3 çocuk babası olan Candaroğlu, iyi derecede İngilizce bilmektedir.