

Kurulduğu günden bu yana çalışmalarıyla adından sıkça söz ettiren Arnavutköy Belediyesi Arama ve Kurtarma Ekibi, afetlerin önlenmesi ve zararlarının azaltılması amacıyla yürütmüş olduğu çalışmalarına destek sağlamak için yeni gönüllüler arıyor.
Afet konusunda birçok çalışma yürüten Arnavutköy Belediyesi Arama ve Kurtarma Ekibi (ARKUR) kurulduğu günden bu yana önemli işlere imza attı. Özellikle Arnavutköy’de oluşabilecek olası doğal afetler için önlemler alan ARKUR, yeni gönüllüleriyle ilçede oluşabilecek zararları en aza indirmeyi hedefliyor. Bu bağlamda Arnavutköy Belediyesi; afetlere müdahale edilmesi ve afet sonrasındaki iyileştirme çalışmalarının süratle tamamlanması amacıyla; gereken faaliyetlerin planlanması, yönlendirilmesi, desteklenmesi, koordine edilmesi ve etkin uygulanması için ARKUR’un ve vatandaşların el ele vererek güçlü bir dayanışma içerisinde çalışabileceği Gönüllülük Sistemi’ni kurdu. Mevcut program sayesinde eğitimlerden yararlanan vatandaşlar, ARKUR’un afetlere karşı dirençli toplum oluşturma hedeflerine katkı sağlayacaklar. Yakın zamanda aktif duruma gelecek olan gönüllülük programına ilçede ikamet eden 18 yaşından büyük tüm vatandaşlar başvurabilecekler.
Ülkemiz depremlerde insan kaybı açısından dünyada üçüncü
Türkiye sahip olduğu tektonik, sismik, topografik ve iklimsel yapısı gereği doğal afetlerle sıklıkla karşı karşıya kalan bir ülke. Ülkemiz depremlerde insan kaybı açısından dünyada üçüncü, etkilenen insan sayısı açısından sekizinci sırada. Doğal afetlerin doğrudan ya da dolaylı olarak neden olduğu maddi ve manevi kayıplar afet yönetiminin ve koordinasyonunun günümüz dünyasında ne kadar titizlikle ele alınması gerektiğini gösteriyor.
Bütünleşik Afet Yönetimi Sistemi Modeli
Ülkemizde yeni bir afet yönetim modeli uygulamaya konulmuş olup getirilen bu model ile öncelik Kriz Yönetimi’nden Risk Yönetimi’ne verildi. Günümüzde Bütünleşik Afet Yönetimi Sistemi olarak adlandırılan bu model; afet ve acil durumların sebep olduğu zararların önlenmesi için tehlike ve risklerin önceden tespitini, afet olmadan önce meydana gelebilecek zararları önleyecek veya en aza indirecek önlemlerin alınmasını, etkin müdahale ve koordinasyonun sağlanmasını ve afet sonrasında iyileştirme çalışmalarının bütünlük içerisinde yürütülmesini öngörüyor.
Mustafa Candaroğlu, 5 Aralık 1984 tarihinde İstanbul Arnavutköy'de doğdu. İlköğrenimini 1996 yılında Boğazköy İlkokulu'nda tamamladıktan sonra, 1999'da Asfa Ortaokulu'ndan ve 2002'de Sultan Fatih Anadolu Lisesi'nden mezun oldu. Lisans eğitimini 2008 yılında Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde İç Mimarlık alanında tamamladı.
Askerlik hizmetini Kayseri Bölge Jandarma Komutanlığı'nda tamamladıktan sonra, Yüksek Lisans eğitimini İbni Haldun Üniversitesi Eğitim Kurumları İşletmeciliği dalında tamamladı.
Sosyal sorumluluk projelerinde etkin bir rol üstlenen Candaroğlu, çeşitli sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak görev aldı. Arnavutköy Kastamonulular Dernek Başkan Yardımcılığı, Arnavutköy Spor Kulübü ve Arnavutköy Beşiktaşlılar Derneği Yönetim Kurullarında yer aldı.
Siyasete olan ilgisi genç yaşlarında başlayan Candaroğlu, 2004 yılında Kıbrıs ÜNİAK Yönetim Kurulu'nda görev aldı. 2008 yılında Arnavutköy Belde Gençlik Kollarında siyasete aktif olarak giriş yaptı.
Arnavutköy'ün ilçe statüsü kazanmasıyla birlikte, İlçe Kongrelerinde sırasıyla Ana Kademe İlçe Yedek Yönetim Kurulu Üyeliği (2009), Ana Kademe İlçe Yönetim Kurulu Üyeliği (2011), AR-GE ve Yerel Yönetimlerden sorumlu İlçe Başkan Yardımcılığı (2013) gibi görevlerde bulundu. 2018 ve 2020 yıllarında yapılan kongrelerde İlçe Başkanı seçilen Candaroğlu, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri için AK Parti’den Arnavutköy Belediye Başkan Adayı olarak gösterildi.
Arnavutköy'de doğup büyüyen Mustafa Candaroğlu iş hayatında uzun süre aile şirketinde İç Mimar olarak görev aldıktan sonra, 2019 yılında kurucusu olduğu bir eğitim kurumunun Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı. Evli ve 3 çocuk babası olan Candaroğlu, iyi derecede İngilizce bilmektedir.