

Hindistan Hilal-i Ahmer Heyeti tarafından yaptırılan çeşme; Türk Kızılayı ve Arnavutköy Belediyesi iş birliği ile restore ediliyor.
Balkan Savaşları sırasında Hindistan’dan Osmanlı askerlerine yardım maksadıyla gelen Hilal-i Ahmer (Kızılay) Heyetleri, ülkeden ayrımadan önce Arnavutköy Ömerli’de yadigar kalması için çeşmeler inşa ettirdi.
Uzun yıllar vatandaşlar tarafından kullanılan ve çeşitli zamlarda restore edilmesine rağmen deforme olan çeşmeler, yeniden hayat bulacak. Arnavutköy Ömerli’de yer alan ve tarihi öneme sahip çeşmeler, Arnavutköy Belediyesi tarafından projelendirilerek, Türk Kızılayı tarafından restore edilecek. Vatandaşlar tarafından orta çeşme olarak bilinen 725 parselde yer alan çeşme, Türk Kızılayı tarafından restore edilerek, tekrar hizmete sunulacak.
Çeşmenin Tarihçesi
Hindistan’dan gelen Hilal-i Ahmer Heyeti bir süre sonra Arnavutköy civarında Ömerli’de açtığı 100 yataklı bir hastanede faaliyete başladı. Hindistan Kızılayı tarafından Delhi merkezinde kurulan, Dr. Ahmet Muhtar Ensari Bey’in başkanlığındaki 25 kişilik ikinci heyet; 1913 yılının ilk günlerinde İstanbul’a geldi. Hindistan'dan gelen ikinci heyet bir süre Kadırga Hastanesi’nde hizmet ettikten sonra savaş hattına daha yakın Ömerli’deki seyyar hastanede faaliyetlerine devam ettiler. Balkan Savaşının sona ermesinden sonra heyetin bir kısmı Hindistan’a dönerken bir kısmı da Çanakkale Savaşı başladığı için Çanakkale’ye gittiler. Hindistan Heyeti Ömerli’den ayrılmadan önce ellerinde kalan son para ile harap durumda olan Ömerli Camii’ni tamir ettirdiler ve biri köy meydanında biri de sahra hastanesi civarında 2 adet çeşme yaptırdılar. Her bir esere birer kitabe koydurarak kardeşlik hatırasının bugünlere ulaşmasını sağladılar. Çeşme üzerinde yer alan kitabeye ise şu yazıyı, yazdılar:
“Hindistan Birinci Hilal-i Ahmer Heyeti Osmanlı Kardeşlerine daima selamlar ithaf eyler.
Ve Balkan Mezaliminin unutulmaması için bütün ihvanını ittihada davet ederken arz-ı veda eyler.
Sene-i 1331 hicriye - Sene-i miladiyye 1913”
Mustafa Candaroğlu, 5 Aralık 1984 tarihinde İstanbul Arnavutköy'de doğdu. İlköğrenimini 1996 yılında Boğazköy İlkokulu'nda tamamladıktan sonra, 1999'da Asfa Ortaokulu'ndan ve 2002'de Sultan Fatih Anadolu Lisesi'nden mezun oldu. Lisans eğitimini 2008 yılında Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde İç Mimarlık alanında tamamladı.
Askerlik hizmetini Kayseri Bölge Jandarma Komutanlığı'nda tamamladıktan sonra, Yüksek Lisans eğitimini İbni Haldun Üniversitesi Eğitim Kurumları İşletmeciliği dalında tamamladı.
Sosyal sorumluluk projelerinde etkin bir rol üstlenen Candaroğlu, çeşitli sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak görev aldı. Arnavutköy Kastamonulular Dernek Başkan Yardımcılığı, Arnavutköy Spor Kulübü ve Arnavutköy Beşiktaşlılar Derneği Yönetim Kurullarında yer aldı.
Siyasete olan ilgisi genç yaşlarında başlayan Candaroğlu, 2004 yılında Kıbrıs ÜNİAK Yönetim Kurulu'nda görev aldı. 2008 yılında Arnavutköy Belde Gençlik Kollarında siyasete aktif olarak giriş yaptı.
Arnavutköy'ün ilçe statüsü kazanmasıyla birlikte, İlçe Kongrelerinde sırasıyla Ana Kademe İlçe Yedek Yönetim Kurulu Üyeliği (2009), Ana Kademe İlçe Yönetim Kurulu Üyeliği (2011), AR-GE ve Yerel Yönetimlerden sorumlu İlçe Başkan Yardımcılığı (2013) gibi görevlerde bulundu. 2018 ve 2020 yıllarında yapılan kongrelerde İlçe Başkanı seçilen Candaroğlu, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri için AK Parti’den Arnavutköy Belediye Başkan Adayı olarak gösterildi.
Arnavutköy'de doğup büyüyen Mustafa Candaroğlu iş hayatında uzun süre aile şirketinde İç Mimar olarak görev aldıktan sonra, 2019 yılında kurucusu olduğu bir eğitim kurumunun Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı. Evli ve 3 çocuk babası olan Candaroğlu, iyi derecede İngilizce bilmektedir.